hetleven.be

Telepathische gesprekken, leven met de ziel

Blog

Dromen

Symbolen in je dromen

Gepost op 10 mei 2007 door Marie

Symbolen: voertuigen, grote dieren, water

Er zijn ook een aantal symbolen in dromen die je helpen je emotionele leven en dergelijke van overdag beter te begrijpen. Deze symbolen zijn tamelijk universeel, maar ze hebben een persoonlijke inslag – omdat jij bijvoorbeeld die symbolen begrijpt of zou kunnen begrijpen wordt op die bepaalde symbolen dan meer nadruk gelegd. Je moet ook het verband leggen tussen de symbolen en je persoonlijke leven.

Om de symbolen in je dromen te leren begrijpen moet je er eigenlijk dagelijks mee bezig zijn en ze opschrijven en ze vergelijken en in verband stellen met je leven en gevoelens en gebeurtenissen van overdag.

Hieronder worden een aantal symbolen een beetje toegelicht, als richtingaanwijzer zou je kunnen zeggen.

Voertuigen: als je een voertuig bestuurt, en het doet wat je wil, is het altijd goed. Er zijn natuurlijk verschillen in voertuigen. Is het mooi, proper, of roest en in slechte staat? Hoe groter, hoe beter, want het staat symbool voor een kracht dat je kan gebruiken. Mensen vervoeren is ook heel positief. Vergelijk eens een oude fiets die je zelf moet trappen met een witte porche waarin je ook anderen kan vervoeren.

Paarden en honden (en andere grote dieren zoals leeuwen) zijn ook krachten die je moet leren beheersen. Ik heb ooit eens drie nachten na elkaar van een heel groot bruin paard gedroomd; de eerste nacht liep het me gewoon omver, en de derde nacht kon ik er al op rijden en deed het (bijna) alles wat ik wou. De droom van de leeuwen (hierboven deel 5) gaat ook hierover.

Water is het symbool van de gevoelens. Je moet je gevoelens onder controle krijgen want anders word je erdoor bepaald in je handelen, en we willen toch vrij zijn om te doen wat wij willen i.p.v. wat onze gevoelens deze minuut of dit uur willen? In onze dromen is het dus de bedoeling dat we niet verdrinken of eeuwig diep in het water vallen. We moeten op het water varen, fietsen of lopen, of minstens degelijk zwemmen. Als je toch onder water bent moet je weten dat je er vrij kan ademhalen. Als je dat weet ben je meestal al veel rustiger, en dat is nooit slecht.

Symbolen: insecten, baby, kledij

Een ander symbool is insecten. Ze zijn meestal tamelijk angstaanjagend of minstens heel lastig, maar ze staan symbool voor een nieuwe energie die aanwezig komt in je leven. Lastig, maar goed dus.

Voor als je er last van hebt: Ik droomde eens dat ik met iemand bij een muur stond waar pissebedden over liepen, en ze liepen ook over mij. Er was er een die zich vastbeet in mijn huid, en ik was bang van al die insecten. De persoon die naast mij stond zei dat het geen probleem was en trok het voorste van het beest eraf en de rest van het beest liep – zonder hoofd – weer door. “Je moet zeggen ‘oh, die soort, daar kan ik juist goed tegen'” zei hij. En ik zei dat, en het hielp.

En baby is een nieuw project of iets nieuws in je leven waar je zorg moet voor dragen. Als je droomt dat je er een hebt, is alles oké. Als je droomt dat je een baby hebt, maar dat hij verwaarloosd werd, moet je even nadenken welke kansen je niet (hebt) benut in je dagelijkse leven.

Op het einde van het zesde middelbaar (in mei) droomde ik dat ik een baby had, en dat ik er dus door zou zijn, want de baby is iets nieuws (hogeschool dus in dit geval). Maar het hoeft niet iets materieels te zijn, het kan ook een nieuw plan zijn of iets innerlijks.

De kleren die je draagt hebben ook een betekenis. Als je heel weinig kleren draagt wil dat zeggen dat je overdag teveel met je gevoelens en jezelf te koop loopt of dat je je teveel mengt in gevoelens van andere mensen. Probeer anderen minder te vertellen, of zorg dat je bij jezelf blijft en niet in alle gevoelens van anderen meegaat.

De kleur van je kleren kan ook belang hebben: geel zijn de gevoelens, paars en blauw het hart, groen is wijsheid. Ik zocht eens andere kleren in een droom, ik wou graag een blauwe T-shirt, maar elke keer als ik er een had gevonden, was hij groen. Mama legde later uit “Blauw is het hart. Als je zoekt naar het hart, vind je wijsheid (groen)”

Als je een uniform draagt, kan het zijn dat je daar (in andere sferen) een werk/job krijgt, als je een mantel krijgt, word je misschien opgenomen in een genootschap.

Ik wil jullie graag een van mijn droompjes vertellen om te tonen dat er zeker waarheid kan zitten tussen alle symboliek: “Ik was bij mijn opa. Ik had hem geopereerd (maar ik kon het me niet herinneren, ik wist het alleen) en ik legde hem nu uit wat ik gedaan had: ik had in elke schouder twee botjes gestoken en daardoor zou hij beter kunnen ademen, nu was er meer ruimte voor in zijn buik.” Later op de dag (in ‘t echt) hoorde ik dat opa al een week met een bronchitis zat en dat hij moeilijk kon ademen. (mei 2002)

Symbolen: katten, tanden, vissen

Katten: Katten zijn over het algemeen gevoelsenergieën waar voor gezorgd moet worden of die je vanuit je zorg begrijpt. (hier zal ik nog een goed voorbeeld bij zoeken)

Tanden: Vannacht heb ik gedroomd dat mijn tanden los zaten en dat ik het beu was en ze uittrok. Ik had nog al zoiets gedroomd, maar ik vond het altijd verschrikkelijk, want toen vielen ze vanzelf uit en ik kon ze soms nog wel terugsteken, maar ja, dat is toch niet hetzelfde, en ik dacht altijd jammerlijk ‘oh nee, voor de rest van mijn leven geen tanden meer!’ omdat ik niet wist dat ik aan het dromen was.

Maar het is wel goed als je tanden uitvallen want het heeft te maken met het leren uitspreken van wat je voelt. Als je je tanden vernieuwt of uittrekt komen er nieuwe kansen in je leven.

Vissen: Vissen zijn spiritualtiteit. Gebakken vis is gemakkelijk te verteren, dat is dus ‘spiritualteit op mensenmaat’, juist gepast voor jou. Voor de rest moet je zien wat er met de vis gebeurt – is hij rauw? Geef je hem door aan anderen? Krijg je hem? Enz.

 

© Marie Crevits, hetleven.be

Heb je een reactie op deze blog? We horen je graag! Contact