FAQ – Veelgestelde vragen

Is het moeilijk om telepathie te doen?

Niet, eigenlijk niet. In het begin kan het wel een klein beetje vermoeiend zijn, omdat het zo veel concentratie vraagt. Zolang je nog aan het leren bent, kan je misschien maar tien of vijftien minuutjes oefenen voordat je hoofd er moe van wordt. Maar als je het eenmaal gewoon bent, is het niet meer lastig.

Om eerlijk te zijn is het moeilijkste aan telepathie niet het proces zelf, want zowat iedereen kan het makkelijk leren.

Lees meer....

De echte knoop zit bij de zuiverheid die het vraagt. Wat zal ik vragen, en waarom vraag ik het? Wat is de juiste vraag in dit geval, en kan ik die vraag stellen zonder het antwoord te willen beïnvloeden? Kan ik open zijn, kan ik objectief blijven? Kan ik onzelfzuchtige liefde in mijn hart bewaren gedurende de hele duur van mijn telepathische sessie? En wanneer er toch wat ongezonde nieuwsgierigheid of jaloezie binnensluipt, heb ik dan de moed om dat te bemerken en opnieuw te beginnen?

De sleutel tot goede en zuivere telepathie is de juiste keuze van je onderwerpen: stel vragen die over je dagelijkse leven gaan. Bijvoorbeeld: “Okay, ik heb dit probleem op mijn werk, hoe moet ik het aanpakken zodat ik begrijp wat er aan de hand is, en wat kan ik doen om een oplossing te verkrijgen? En mijn partner maakt het me moeilijk, hoe kan ik opkomen voor mezelf en toch liefdevol blijven? Hoe kan ik omgaan met mijn kind, moet ik streng zijn over wat hij misdaan heeft of moet ik mild zijn en hem deze keer vergeven, wat is belangrijk voor hem op dit moment? Ik heb het gevoel dat ik tijd nodig heb voor mezelf, maar mijn gezin vraagt ook zoveel, wat is belangrijkst nu, en hoe kan ik evenwicht vinden in mijn leven? Mijn vriendin heeft me gevraagd of ik haar met een bepaalde verantwoordelijk wil helpen – ik weet niet wat het me zal brengen; zou het goed zijn voor mij om dat te doen, of is het beter dat ik beleefd nee zeg?” enzovoort.

Maak je vragen klein genoeg om dichtbij je dagelijkse leven te staan, en ruim genoeg om iets te betekenen op je pad naar meer zelfbegrip en bewustzijn. Stel geen vragen over anderen (tenzij om te weten hoe jij met hen moet omgaan); blijf bij jezelf en geef de mensen rondom je de vrijheid om hun eigen fouten te maken. Stel ook geen vragen in de trant van “Ben ik wel een goed iemand?” want dan stel je jezelf op als een onzekere bedelaar op zoek naar waardering, en dit opent de weg voor de spiegelsfeer om je te komen verblinden met mooie woorden en misleidende vleierij. De ziel geeft je niet braaf en gehoorzaam elke bevestiging die je wenst – nee, de ziel daagt je uit en maakt je meer open voor universaliteit, liefde en vernieuwing op alle vlak. Het echte werk zit dus in de moed die je nodig hebt om te geloven in jezelf en je niet afhankelijk op te stellen (zelfs niet ten opzichte van je telepathie).

 

Waar kan ik telepathie voor gebruiken?

Kort samengevat kan je telepathie gebruiken om te spreken met de ziel van alle soorten levende wezens: jezelf, mensen, babies, kinderen, mensen met een handicap, huisdieren, andere dieren,… Dit heeft als gevolg dat je er heel veel verschillende dingen mee kan doen en bereiken, namelijk:

Lees meer....

 • Via telepathie kan je communiceren met de ziel van alle soorten levende wezens. Dat betekent bijvoorbeeld dat je vrienden, kennissen en familie kan helpen om inzicht te krijgen in zichzelf tijdens moeilijke tijden, of goede raad van hun ziel. Je kan hen helpen om hun gedachten en gevoelens in perspectief te plaatsen en erachter te komen wat ze diep vanbinnen eigenlijk willen en zoeken.
 • Als je een praktijk hebt waarbij je gebruikt maakt van coaching, kinesiologie, aromatherapie, reflexologie of wat voor therapie dan ook, kan je telepathie gebruiken als een extra middel om je cliënten bij te staan op hun pad naar inzicht en genezing.
 • Mensen met een spraakgebrek of een mentale beperking kan je helpen om zichzelf (beter) uit te drukken, zoals kinderen met autisme, mensen met een mentale handicap, mensen met afasie, dementie of mensen in coma.
 • Je kan communiceren met babies en zelfs ongeboren kinderen, of peuters en kleuters helpen om gevoelens en zaken uit te drukken die ze zelf nog niet onder woorden kunnen brengen.
 • Je kan spreken met dierenhonden, katten, paarden, papegaaien en andere vogels, wilde dieren, insecten, vissen, enz. Je kan hen laten uitdrukken hoe ze zich voelen, wat ze denken en willen, maar je kan ook terugpraten en hen daarna laten reageren op wat je zegt. Op die manier kan je bijvoorbeeld met honden, katten of vogels praten die problematisch gedrag vertonen; door één of meerdere telepathische gesprekken kan je zeker en vast effect bereiken – in sommige situaties zal het effect traag en slechts gedeeltelijk zijn, maar in andere gevallen bereik je een volledige en onmiddellijke verbetering. Wellicht hangt het resultaat deels af van het karakter en de bereidwilligheid van het dier, en misschien ook van het lot?
 • Je kan telepathie ook gebruiken om te luisteren naar je eigen ziel en innerlijke leiding te ontvangen. Je kan inzicht verwerven in je problemen, je vragen en in de keuzes die je moet maken.
 • Als je een gids of een spiritueel leraar hebt, kan je telepathie ook gebruiken om men hen te communiceren.
 • Je kan je contact met de ziel gebruiken om geïnspireerde wenskaarten te schrijven, voor kerst en nieuwjaar, verjaardagen, geboortes of wat dan ook. In plaats van iets banaals te schrijven, kan je nu makkelijk een kaartje schrijven dat persoonlijk en waardevol wordt voor de persoon die het ontvangt.
 • Als je intuïtieve kunstlessen geeft, kan je telepathie gebruiken om de symboliek van de kunstwerken van je studenten te interpreteren.
 • Als je kinderen hebt of met kinderen werkt als leerkracht of opvoeder, kan je leiding ontvangen over hoe je met een bepaald kind kan omgaan in deze of een andere situatie, rekening houdend met hun karakter, gevoeligheden en noden.
 • En zo verder… de lijst van mogelijkheden is nagenoeg eindeloos!
  Meer voorbeelden vind je in de blog over de terugkomdag

 

Waar kan ik telepathie niet voor gebruiken?

Omdat telepathie een communicatie met de innerlijke wereld is, kan je het niet gebruiken om namen, precieze data en andere ‘vormelijke’ informatie te verkrijgen. De wereld van de ziel is een plek zonder tijd en zonder vorm waar het geen belang heeft hoe ik heet en op welke dag ik geboren was – hoe ik ook heet, ik blijf toch mezelf, en in mijn hart voel ik me nog steeds 26 jaar, ook al ben ik tachtig. Namen, datums en andere feitelijke details horen bij het gebied van het denken en de buitenwereld en kunnen niet ‘ontvangen’ worden via telepathie, tenzij je ze met je verstand al op voorhand wist.

 

Ik heb altijd zoveel gedachten in mijn hoofd, zal ik wel telepathie kunnen leren?

Jazeker. Een sterk denken is geen obstakel dankzij de techniek die we gebruiken, integendeel. Om telepathie te kunnen doen, hoeven we niet zonder gedachten te kunnen zijn, met een lege geest. Neen, we GEBRUIKEN juist ons verstand en vragen het om ons te helpen de juiste woorden te formuleren voor dat wat gezegd moet worden. We zetten onze gedachten aan het werk, dan zijn ze blij, en wij ook 🙂

Ik ben hoogsensitief, zou het goed zijn om deze cursus te volgen?

Absoluut! Niet alleen door het onderdeel Telepathie waarmee je dichter bij jezelf komt, maar vooral ook dankzij het deel Intuïtieve Ontwikkeling. Hier krijg je een aantal inzichten mee die jou als hoogsensitief persoon zeer goed vooruit kunnen helpen. Bijvoorbeeld hoe je niet het slachtoffer hoeft te zijn van alle indrukken die je opdoet, hoe je kan zorgen dat je op de juiste manier informatie kan oppikken zonder dat het belastend is. Of hoe je beter geaard kan zijn. Hoe je kan omgaan met de mensen rondom jou (of je cliënten) zonder dat je erdoor uitgeput geraakt. Hoe je van je gevoeligheid een voordeel maakt in plaats van een last.

 

Wat is de minimumleeftijd?

Je moet al goed met letters en taal kunnen omgaan en ook al iets van het leven afweten, daarom zet ik als strikte minimumleeftijd 13 jaar, maar liever nog ben je al 15 of 16 (of meer). Een maximumleeftijd is er niet!

 

Kan ik gedachten lezen dankzij telepathie?

Nee, het uitzenden en ontvangen van gedachten is niet wat we doen in deze cursus. We zullen dus geen ‘”raad eens wat ik nu denk” spelletjes spelen, en het is geen gratis vervanging van satelliettelefoon of wereldwijd internet. Het zenden en ontvangen van gedachten noem ik ‘mentale communicatie‘; om dit soort communicatie betrouwbaar tot stand te brengen moeten beide partijen jaren oefenen, en dan nog, wat mensen vandaag denken zal niet hetzelfde zijn als wat ze morgen denken – gedachten zijn gewoonlijk vluchtig en worden makkelijk beïnvloed door de wereld om je heen.

Lees meer...De makkelijkste manier om ‘mentale communicatie’ te ervaren is als je in de auto zit voor een lange, ontspannen rit met iemand naast je die je graag hebt en heel erg goed kent. Vaak zal één iemand een bepaalde gedachte hebben en de ander zal het luidop verwoorden zonder er eigenlijk bij na te denken. Als je dan vergelijkt wie die gedachte al hoe lang dacht, zal de eerste persoon de gedachte het eerst gehad hebben.

Een andere soort ‘telepathie’ die bestaat is ‘astrale communicatie’ of ‘het communiceren van gevoelens‘. Hierbij deel je gevoelens op afstand; het is meestal nogal een ruw proces en komt het vaakst voor tussen mensen van hetzelfde bloed, moeders en hun kinderen bijvoorbeeld, of tweelingen. Als er iets heel engs of pijnlijks gebeurt voor de ene persoon, zal de andere het ook voelen, waar ze ook zijn en wat ze ook doen.

Maar wat wij in deze cursus leren is iets veel fijner, essentiëler en tijdlozer: we leren om te luisteren naar de ziel van iemand. Dat betekent dat je informatie ontvangt van een dieper niveau van bewustzijn, zodat je kan ontdekken wat achter iemands tijdelijke gedachten en gevoelens ligt. Wat is hun doel in het leven, waarom hebben ze altijd deze angst of die twijfel, wat kan iemand doen om gelukkiger en evenwichtiger te kunnen leven? Dit zijn stukjes wijsheid die ons verstand en onze gevoelens vaak niet vatten en niet kunnen geven, maar de ziel wel.

Samengevat zijn er dus drie verschillende dingen die mensen gewoonlijk ‘telepathie’ noemen:

 • mentale communicatie
 • communicatie van gevoelens
 • communicatie met de ziel

In deze cursus gaat het enkel over communicatie met de ziel.

Kan ik telepathie gebruiken om te weten hoe het met mijn ex gaat?

Nee, dat is niet mogelijk. Ziele-communicatie is enkel mogelijk met iemand die bewust akkoord gaat en onder zeer strikte ethische regels in het algemeen. Als je achter de rug vertrouwelijke informatie wil over iemand, heet dat ongezonde nieuwsgierigheid en de ziel beschermt zich hier zorgvuldig tegen. Dit is een belangrijk onderwerp dat zeker in de les aan bod komt.

 

Kan ik telepathisch contact hebben met overledenen? (mensen of dieren)

Ja, in theorie kan dat. Maar alles hangt af van de manier waarop je het doet. Als je het kan doen vanuit je hart, op een zuivere manier, zonder iets te willen van de overledene, dan is het makkelijk om met hen te praten en dit kan ook goed zijn voor jullie allebei. Als je echter probeert te communiceren met iemand op een emotionele manier of vanuit een pijn, tekort of nood in jezelf, dan zal het zuivere contact je volledig ontglippen en kan je er zelfs door in de problemen komen.

 

Wat is het verschil tussen een medium en iemand die telepathie doet?

Mediamieke personen laten gewoonlijk toe dat een ander wezen (van hoog of laag niveau) een deel van hun bewustzijn overneemt, ze worden een soort kanaal waarlangs iemand anders kan spreken. Soms hebben ze op dat moment zelfs een ander soort stem of spreken ze een andere taal. Dat is erg indrukwekkend allemaal, maar dit proces verzwakt hun eigen wil en op lange termijn is dit ongezond, zowel voor hun lichaam als voor hun eigen leven.

Telepathie is een contact van ziel tot ziel, waarbij ieder in hun eigen centrum blijft en er een zuivere en respectvolle interactie plaatsvindt op zeer hoog niveau en een uitwisseling van informatie en weten. Terwijl je telepathie doet, laat je op geen enkel moment je eigen bewustzijn los; je brengt gewoon onder woorden wat je gewaarwordt in jezelf via je ziel en je hart en het contact van jouw ziel met een andere ziel. Telepathie is op geen enkele manier ongezond, integendeel, nadat je een telepathische sessie gedaan hebt, voel je je gewoonlijk blij en vol energie.

 

Is alle telepathie per definitie zuiver en van dezelfde kwaliteit?

Nee, helemaal niet. De wereld en het internet is vol “telepathische boodschappen” van Aartsengel-Deze en Meester-Die, maar het is niet omdat “Jezus het zegt” dat dit ook echt Jezus is. De kwaliteit van telepathie hangt af van de persoon die het doet. Als die persoon telepathie doet vanuit het hart en op een onzelfzuchtige en correcte manier, dan zal de boodschap liefdevol, opbouwend, universeel en eenvoudig zijn (eenvoud is een kwaliteit van het hart).

Als de persoon die ‘telepathie’ doet daarentegen meer geïnteresseerd is in bekend worden, ontzeg opwekken of de wereld redden, dan zijn de ‘telepatische’ boodschappen omslachtig, gecompliceerd of theoretisch, soms zelfs beschuldigend of onheilspellend, of juist zeemzoet en betuttelend. Geloof niet zomaar alles wat mensen zeggen en schrijven. Als je niet helemaal zeker bent van een bepaalde tekst, laat je ogen er dan vluchtig over gaan en vraag aan je hart of deze boodschap je blij, sterk, optimistisch en levenskrachtig maakt, of dat je er integendeel verward, depri, gestresseerd of onzeker van wordt. Is het dat laatste, stop dan met lezen en leg je lat hoger! Denk nooit dat je hart niet in staat is om te herkennen wat goed is voor jou en wat het meeste waarheid in zich draagt.

… maar kan ik het dan wel goed doen?

Tuurlijk wel. Alles wat ik zei betekent niet dat je enkel telepathie kan doen als je volmaakt en bijna verlicht bent! Zoals ik in het allereerste antwoord op deze pagina schreef (bij ‘Is het moeilijk om telepathie te doen?’), is de sleutel tot je succes dat je de telepathie gebruikt voor je dagelijkse leven en voor de mensen rondom je in hun alledaagse zorgen en situaties. Op die manier leef je in contact met je hart en met de wijsheid van je ziel en daar zal je echt veel voordeel uit halen. Probeer niet direct de hele wereld te redden. Probeer eerst gewoon je eigen leven te leven, je eigen dingen te doen en je eigen verantwoordelijkheden te nemen, maar op een eenvoudige en liefdevolle manier. Alleen door eenvoud krijg je verbinding met de ziel.